Jan
01
2010
Max Payne - 2001 (Jocul)
Vineri, 01 Ianuarie 2010 21:57

La ultima adunare a clanului 073 ne-am distrat de minune, a fost o petrecere pe cinste, iar noi vrem sa ne impartasim bucuriile din lipsa de altceva de facut, avand in vedere ca CLS-urile mai au putin si ajung.

max-payneMax Payne a fost, este si va fi un joc de prima mana prin pricina atmosferei pe care reuseste sa o portretizeze in ciuda graficii extrem de invechite, privind din punctul de marian-raleavedere actual. Sigur, cladirile sunt facute in paint, fizica automobilelor e de clasa a 5-a si povestea nu e tocmai originala, dar in 2001 toate iti pareau magice, iar magia e eterna, dupa cum stie orice fan Marian Ralea.

Intretimp ne-am schimbat reprezentarea de "misto", noi, naivi, crezand ca am upgradat-o, insa Max Payne iti da doua palme printr-o miscare scurta si iti baga mintile in cap.

In primul rand Bullet Time-ul a fost revolutionar. Toata lumea se arunca pe spate si tragea 2-3 focuri din pump action shotgun-ul de toate zilele. De mici copii, toti, voiam sa facem asta. Nu ne vinde gogosi, ca noi vindem covrigi!
Matrix a aparut in '99, dar din ce stim noi, Max Payne a introdus aceasta tehnica a slow motion-ului in domeniul gaming-ului, deci baietii care au facut jocul (?) pot fi considerati pioneri.
Bine, asta daca nu gresim.

Apoi zapada...eterna zapada si pasii care se aud fosnind face toti banii pe care nu i-am dat nici unu dintre noi sau voi pe joc. Treptele se aud gingas, cimentul are si el un zgomot aparte, parca e o simfonie, ce sa mai! Si ce merge cu o atmosfera lucubra, umeda si dezolanta? O pereche de Ingram-uri! Cu 1 in fiecare mana si o galagie de inamici in fata ta = maximum de divertisment pe care il poti suporta cu pantalonii pe tine.

max-payne2Povestea cliseica devine extraordinara prin atmosfera indusa de catre filmuletele introductive, dar mai ales prin scenele de "comic book" narate de catre protagonist. Initial chiar urmareai povestea, citeai fiecare scrisoare, raspundeai la fiecare telefon din joc, toate acestea pana ai dat de coduri, jucai cu god mode si infinite ammo si ai stricat jocul. Iesi afara, nu meriti.
Daca ai terminat jocul intr-o maniera decenta si anume fara sa apesi F5 din metru-n-metru ori de fiecare data cand mai omori vreun inamic, atunci probabil inca vei aprecia jocul la adevarata sa valoare.

Continuarea nu a fost la fel de buna, iar asta a dezamagit toata lumea precum cantitatea de artificii de anul acesta. The Fall of Max Payne a fost doar o umbra a epicului intai (texte de Tolontan!). A intervenit o tarfa, nu stiu ce, yada-yada-yada, na-na-na si bleah, dupa cum ar zice o strengarita cu parul valvoi.

Daca vrei sa downloadezi atat Max Payne 1 cat si Max Payne 2: The Fall of Max Payne, o poti face AICI.
E bun, recomandam.

Adaugă comentariu

Codul de securitate
Actualizează